Wie ik ben

psycholoog en zorgorganisatieadviseur

In 1979 ben ik tijdens een stage met ouderenzorg in aanraking gekomen. Dit terwijl ikzelf niet zo zorgzaam ben. Wat mij aangreep waren de gevolgen van institutionele zorg. Die plaatsen mij nog steeds voor een dilemma bij mijn werkzaamheden, eerst als psycholoog en nu als manager. Zijn de overbekende negatieve socialisatie fenomenen van het instituut (hoe kleinschalig ook) wel tegen te gaan. Of moeten we toch naar een alternatief op zoek.

Wat is goede ouderenzorg en hoe stuur je die aan. En wat voegen bestuurders en professionals toe, die veelal technocratische stuurinstrumenten hanteren.

Wat is de kracht van cliënten en kunnen ze ook co-producent zijn. Kun je hen in hun kwetsbaarheid aanspreken op eigen verantwoordelijkheid en verantwoordelijkheid naar anderen.

Wat is de kracht van verzorgenden en kunnen ze in een continue dialoog met hun cliënt komen tot goede zorg die tevens weerbaarheid vergroot.

En wat is de kracht van de samenleving en kunnen we ondernemen in sociale binding en zorgbehoevenden in ons midden houden.

bezielend leider

Als ondernemer moet je een goed product op de markt zetten. Dat gaat makkelijker met een bier dan met zorg. Goede zorg heeft met kwaliteit van bestaan te maken en ontstaat in de wisselwerking tussen cliënt en verzorger. Daar is een ander stuurinstrumentarium voor nodig dan recepten, protocollen en kwaliteitsmetingen in een brouwproces. Betrokkenheid, vertrouwen en toewijding en verantwoordelijkheid zijn van een andere orde en stuur je met een krachtige visie en met vragen durven stellen over wat goed gaat en wat niet. Als organisatieadviseur wil ik bestuurders en professionals helpen om succesvol zo’n dialogisch proces in te gaan, wat in de zorgverlening  juist leidt tot echte waardetoevoeging.

brouwer

In onze brouwerij maken we één dag in de week op ambachtelijke wijze speciaalbier.  Zonder filtering of pasteurisatie en zonder extra toevoegingen. Als hartstochtelijke hobbykok zoek ik de combinatie van gerechten met de rijke smaakvariatie van deze hooggegiste bieren. Drinken en eten horen immers tot de drie geneugten van het leven. En omdat organisatieadvies mijn hoofdbezigheid is laat ik als brouwer de gist de overige zes dagen het werk doen. www.elegantbier.nl

fotograaf

Beelden van ouderen kunnen me bekoren. En oude fabrieken, boerderijen en molens als beeld van vervlogen tijden. Met de facinatie voor de vele dimensies die het verbeeldingsvermogen dan prikkelen. Ze geven een kijk op de wereld. 

vader en opa

vrouw, twee fantastische kinderen en dito partners en twee heerlijke kleinkinderen; over genieten gesproken

vrijwilliger

Als voorzitter van het afdelingsbestuur van Humanitas-Rijnland heb ik 9 jaar de verantwoordelijkheid voor onszelf en voor elkaar in praktijk proberen te brengen. Het is hartverwarmend hoeveel mensen gewoon bereid zijn iets voor een ander te doen als het even niet meer gaat. En goed om te zien dat helpen ook kan door mensen weerbaar te maken of hun persoonlijk netwerk te versterken, zodat ze weer zonder die hulp verder kunnen.  www.humanitas-rijnland.nl

Nu ben ik nog betrokken als bestuursadviseur voor de afdeling Rijnland m.b.t. fondsenwerving, sociale netwerken en PR & communicatie en als lid van de ledenraad van de landelijke vereniging van Humanitas. www.humanitas.nl

CV

1954 Geboren in Vught
1981 Doctoraal Psychologie
1982 Vervangende Militaire Dienst
1983 Psycholoog in de Geriatrie
1987 Certificaat Directieve Therapie
1990 Oprichting onderzoek- en trainingcentrum
1992 Hoofd Behandeldienst in Verpleeghuis
1996 Manager Zorgvernieuwingsprojecten
2000 Masterdegree in Strategisch Management
2001 Manager vier zelfsturende mobiele behandel- en adviesteams
2003 Oprichting Gallé Consult BV